Vuggestue

Morgenmad:

Vi åbner institutionen i vuggestuen hver morgen, hvor vi tilbyder morgenmad i tidsrummet 6.20 – 8.00. Det er èn personale fra vuggestuen, som åbner 6.20 og når kl. er 6.45 møder en fra børnehaven ind. Vi tilstræber at skabe en tryg og hyggelig stemning, hvor barnet stille og rolig kan starte dagen op.

Vi åbner i vuggestuen hver morgen, fordi vuggestuen er indrettet til de mindste børn, eksempelvis er der ikke nogen små legoklodser og små dippedutter, som de små kan få galt i halsen.

Når kl. er ca. 8.00 trækker børnehavebørnene ned i børnehaven.

Formiddagssamling:

Vi holder samling lidt i kl. 9.00, hvor vi har vores sangkuffert. I sangkufferten ligger en masse små ting, som hver især symboliserer en sang. Børnene trækker på skift en ting fra kufferten, og vi synger sammen den sang, der hører til tingen.

Her lærer børnene også at vente på tur og at koncentrerer sig om noget i lidt længere tid.

Efter sang spiser vi frugt ved et fællesbord. Hvert barn medbringer et stykke frugt til fælles frugtkurv. Frugten bliver skåret ud i mindre stykker og fordelt i små skåle, så hvert barn får sin lille skål med blandet frugt. Vi gør det på denne måde for at mindske spredning af sygdom.

Formiddagsaktiviteter:

I tidsrummet 9.30 – 11.00 foregår de planlagte pædagogiske aktiviteter. Vi har delt børnene op i tre grupper: yngste gruppen, mellem gruppen og ældste gruppen.

For yngste gruppen og mellemgruppen lægger vi vægt på at skabe en overskuelig, håndterbar og forudsigelig hverdag. Det gør vi ved at være tæt på det enkelte barn og derved skabe en god og tryg kontakt/relation til alle børn. Vi arbejder med at lære barnet sociale kompetencer, som styrker dem i opbygningen af relationer til de andre børn. Dette gør vi ved at være tydelige voksne, og sætte ord på deres handlinger og sindsstemninger. Vi hjælper dem med at sætte egne grænser og at kunne aflæse/respektere andres grænser. Blandt andet bruger vi babytegn, som hjælper de yngste med at kunne kommunikerer før det talte sprog.

Vi bruger meget legepladsen om formiddagen. Når vi er på legepladsen styrkes børnenes motoriske udvikling helt naturligt. Vi løber op og ned af bakken, gynger, cykler, rutscher og i det hele taget bevæger os rundt på ujævnt terræn.

For ældste gruppen arbejder vi videre med de ting, vi har beskrevet ovenfor. Endvidere arbejder vi målrettet med forskellige pædagogiske aktiviteter.

Efter frugt øver ældste gruppen med toilet besøg. Alle der vil sidder på toilet, og ellers er man bare med ude at kigge på, så det bliver en helt naturlig ting.

I perioder har vi sproglege en gang om ugen, hvor vi bevidst stimulerer sprogets forskellige facetter. Det kan være begreber, farver, størrelser, sprogforståelse, udtale, rim og remser, dialogisk læsning m.m.

Frokost:

Mellem 10.45 og 11.00 går vi ind og får overtøjet af, hvorefter alle vasker hænder inden fælles frokost. Hvert barn har to madkasser med, en til frokost og en til eftermiddagsmad.

Vi har i vuggestuen faste spisegrupper. Vi mener, at det giver en overskuelighed for det enkelte barn, og vi voksne kan bedre følge op på barnets spisevaner, eksempelvis lære at spise rugbrød og ikke kun spise pålæg.

Middagslur:

Efter frokost ca. 11.30 begynder vi at skifte ble på alle børn, og derefter putter vi dem i deres egen krybbe. Vi lægger stor vægt på, at barnet får lov til at sove, til det selv vågner, og derfor vækker vi helst ikke børnene.

Dette giver nogle udhvilede børn med ny energi og overskud til at indgå i relation med de andre børn resten af dagen.

I slutningen af vuggestuealderen kan det give mening at vække barnet til et aftalt tidspunkt, sådan at barnet kan sove til rimelig tid om aftenen, da der ofte er en overgangsfase ang. Middagslur inden barnet helt slipper at sove til middag.

Eftermiddagsmad:

Kl. ca. 14.00 starter vi op med eftermiddagsmad. Børnene spiser efterhånden, som de vågner. Det betyder at nogle sidder og spiser, mens andre leger, fordi de er færdige med maden.

Når de fleste har spist, får alle igen en ren ble. Herefter hygger vi med leg, musik, læse bøger, tegne, puslespil m.m. indtil børnene bliver afhentet.

Institutionen lukker:

I vuggestuen er vi personale til 16.15 man.- tors., og 16.00 fre., herefter kommer personalet fra børnehaven ned i vuggestuen og lukker institutionen.